Amalan makan secara sihat adalah satu faktor yang penting ke arah kesihatan sepanjang hayat. Pemakanan yang tidak sihat boleh menyumbang kepada beberapa masalah kesihatan yang serius. Oleh itu, ia menjadi tanggungjawab individu untuk mengamalkan diet pemakanan sihat untuk menjamin kesihatan diri yang baik.
Makan secara sihat
Ramai mempunyai tanggapan salah apabila tercetusnya persoalan makan secara sihat. Banyak orang yang menyangka bahawa mengurangkan pengambilan makanan harian adalah cara diet yang terbaik untuk menjaga kesihatan mereka. Tahukah anda pemilihan makanan dan penjagaan porsi adalah cara yang lebih mudah untuk tubuh memperoleh nutrisi yang diperlukan tanpa perlu menahan rasa lapar?
Anda hanya perlu pastikan porsi pengambilan makanan adalah seimbang dan cukup mengikut piramid makanan yang disyorkan oleh pakar kesihatan.
Amalan Pinggan Sihat
Disenaraikan amalan pinggan sihat untuk panduan makanan harian anda demi menjaga kesihatan diri seperti berikut:
1. Minum Air Secukupnya
Air memainkan peranan penting dalam hampir setiap fungsi utama badan seperti melaraskan suhu badan, mengeluarkan toksin dalam badan, membawa nutrien dan oksigen ke sel serta mengawal keseimbangan elektrolit tubuh. Oleh itu, pengambilan air sekurang-kurangnya lapan gelas sehari amat penting demi memastikan tubuh kekal sihat dan cukup hidrat.
2. Separuh Pinggan Buah-Buahan dan Sayur-Sayuran
Pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran sangat penting dalam pemakanan seimbang harian. Ia merupakan sumber makanan utama yang membekalkan vitamin, mineral, serat dan antioksidan yang penting untuk kesihatan.
Buah-buahan dan sayur-sayuran juga mempunyai kandungan kalori dan lemak yang rendah serta tidak mengandungi kolesterol. Oleh itu, setiap orang wajib mengambil separuh pinggan makanan ini untuk menerima zat makanan yang secukupnya.
3. Suku Pinggan Sumber Karbohidrat
Nasi merupakan sumber makanan utama terutamanya bagi masyarakat Malaysia. Seringkali seseorang individu mengambil hampir satu pinggan penuh nasi ketika makan tengah hari atau malam. Tahukah anda porsi pengambilan sumber karbohidrat sebenarnya hanya suku pinggan sahaja?
Pengambilan karbohidrat secara berlebihan akan bertukar menjadi lemak dan tersimpan di dalam badan yang akhirnya menyebabkan berat badan anda meningkat. Oleh itu, pastikan anda hanya mengambil suku pinggan sumber karbohidrat bagi menjamin kesihatan yang baik.
4. Suku Pinggan Sumber Protein
Berdasarkan piramid makanan sumber protein terletak di aras ketiga yang menunjukkan bahawa ia perlu dimakan pada kadar yang berpatutan. Pengambilan sumber protein seperti ikan, ayam, daging dan kekacang yang disyorkan adalah suku pinggan sahaja bagi setiap hari.
Pengambilan protein berlebihan boleh menjejaskan kesihatan di mana ia menyebabkan kenaikan aras lemak tepu dalam darah yang akhirnya meningkatkan risiko penyakit jantung dan strok. Selain itu, ia juga boleh menyebabkan berlakunya dehidrasi kerana buah pinggang bekerja terlalu keras untuk membuang lebihan protein yang dimakan. Oleh itu, pastikan anda mengambil makanan dalam porsi yang betul untuk kesihatan yang baik.