Risiko Makanan Berminyak Terhadap Kesihatan

Makanan berminyak mempunyai kandungan lemak yang tinggi. Ia merupakan antara makanan yang boleh menjejaskan kesihatan. Pengambilannya yang tidak dikawal dengan baik dan teratur boleh mengundang pelbagai penyakit. Berikut merupakan antara risiko yang boleh menjejaskan kesihatan individu yang tidak mengawal pengambilan makanan berminyak:

1. Gangguan Sistem Pencernaan

Makanan berminyak seperti ayam goreng, kentang goreng, burger, kerepek dan sebagainya merupakan makanan yang mempunyai kandungan lemak tinggi. Sistem pencernaan memerlukan masa yang lama untuk proses makanan tersebut. Hal ini kerana lemak memerlukan enzim pencernaan dan jus pencernaan atau ‘digestive juice’ untuk memecahkan lemak tersebut dalam sistem pencernaan.

Selain itu, sistem pencernaan juga akan berkerja lebih keras untuk memecahkan lemak daripada makanan dan sering menyebabkan perut kembung, loya dan rasa tidak selesa selepas makan makanan berminyak secara berlebihan.

2. Peningkatan Kadar Kolesterol

Lemak tepu seperti kulit ayam, daging, minyak kelapa, minyak sapi, piza, makanan tenusu dan sebagainya cenderung menjadi padat pada suhu bilik kerana ia merupakan kolesterol jenis tidak baik atau lebih dikenali sebagai kolesterol lipoprotein ketumpatan rendah (Low-Density Lipoprotein – LDL).

Pengambilan makanan berasaskan lemak tepu ini boleh meningkatkan kadar kolesterol LDL dalam darah. Lama-kelamaan kandungan lemak tersebut akan menghalang dinding arteri dan menghadkan peredaran darah. Pembentukan plak kolesterol juga mendedahkan seseorang terhadap penyakit kronik.

Fryer from the food net is lowered into boiling oil in an outdoor fast-food restaurant. Close-up

3. Obesiti

Makanan yang mengandungi kandungan lemak tinggi biasanya mempunyai banyak kalori. Makanan yang dimasak menggunakan minyak akan menyumbang kepada peningkatan obesiti kerana ia mempunyai kandungan lemak trans yang tinggi.

Kandungan lemak tersebut akan meningkatkan berat badan anda kerana badan individu tidak dapat membakar lemak tersebut dengan mudah. Ia secara tidak langsung mendedahkan anda terhadap penyakit kronik lain seperti kencing manis, kanser, sakit jantung dan lain-lain.

4. Penyakit Kanser

Makanan digoreng mempunyai kandungan lemak tinggi khususnya bagi makanan yang dimasak dalam suhu tinggi. Ia mengandungi kanji dan bahan yang dikenali sebagai akrilamida. Makanan seperti kentang goreng dan roti adalah antara makanan yang mempunyai kanji tinggi.

Akrilamida ini sering dikaitkan dengan risiko peningkatan kanser dan ia merupakan sejenis toksik dalam tubuh badan. Pastikan anda mengawal pengambilan makanan jenis ini bagi mengurangkan risiko penyakit kanser.

5. Meningkatkan Risiko Serangan Jantung

Pengambilan makanan bergoreng dan berminyak menyebabkan lemak tepu terkumpul pada arteri. Ia akan menghalang peredaran darah ke jantung sekaligus meningkatkan risiko serangan jantung.

Orang ramai perlu sedar dan mengawal pengambilan makanan berasaskan minyak. Anda boleh menukar kaedah masakan dengan mengukus, membakar, menggantikan minyak masak kepada minyak sayuran dan menggantikan makanan tinggi lemak kepada rendah lemak dalam pemakanan harian supaya dapat mengamalkan diet yang sihat.

Lain-lain Artikel

Berkaitan

spot_img

Terkini

Tanda Alternator Belt Perlu Diganti Segera

Alternator adalah penjana kuasa yang memastikan bateri kenderaan dicas dan berfungsi menghidupkan komponen elektrik utama kenderaan. Tanpa komponen ini, bateri kenderaan akan cepat habis...

5 Cara Mengelakkan Kemalangan Jalan Raya

Kemalangan jalan raya kian meningkat dan terdapat peningkatan angka kematian berbanding tahun-tahun sebelumnya. Kesedaran keselamatan dikalangan pengguna jalan raya amat penting bagi membantu mengurangkan...

Amalan Makanan Sahur Sihat

Sahur merupakan santapan pertama di awal pagi sebagai bekalan untuk memastikan badan kita kekal bertenaga sepanjang hari sewaktu berpuasa. Oleh yang demikian, pemilihan makanan...

Tips Hindari Dehidrasi Ketika Cuaca Panas di Bulan Puasa

Tubuh badan kita mengandungi sebanyak 70 peratus air dan mudah mengalami masalah dehidrasi sekiranya kandungan air tidak mencukupi. Perkara ini biasa berlaku terutamanya ketika...

Punca Kenderaan Bergegar Apabila Membrek

Kenderaan bergegar apabila membrek bukan sahaja boleh mengganggu fokus pemanduan, malah menimbulkan keresahan dan kebimbangan mengenai tahap keselamatan kenderaan yang sedang dipandu. Antara punca-punca...

Ingin mengikuti berita dan artikel terkini?

Isi maklumat anda dan kami akan terus berhubung dengan anda di masa hadapan. Semudah itu!