Pasta merupakan sejenis mi yang menjadi makanan ruji bagi rakyat Itali. Ia sangat terkenal dan digemari ramai di seluruh pelosok dunia hingga menginovasikannya mengikut cita rasa masing-masing. Walau bagaimanapun, masih ramai tidak mengenali jenis-jenis pasta yang mereka makan dan hanya mengenalinya sebagai spaghetti. Disenaraikan jenis-jenis pasta lain selain spaghetti seperti berikut:
1. Makaroni
Makaroni yang juga dikenali sebagai ‘macaroni’ adalah sejenis pasta yang diperbuat daripada gandum durum. Pasta kering, pendek dan berbentuk seperti huruf ‘C’ atau tiub siput ini digemari ramai kerana ia sesuai dimakan bersama keju.
Ia juga dikenali sebagai pasta ‘elbow’ kerana bentuknya menyerupai siku. Selain dimasak dengan keju, makaroni juga sesuai dimakan dengan sup.
2. Farfalle
Farfalle ialah pasta yang dikenali sebagai ‘bowtie’ atau kupu-kupu kerana bentuknya seperti rama-rama. Ia dinamakan demikian kerana dalam bahasa Itali, Farfalle adalah bermaksud kupu-kupu. Terdapat beberapa jenis pasta yang tergolong dalam keluarga yang sama iaitu Farfalle Rigate, Farfallone dan Farfalline.
Ketiga-tiga pasta ini mempunyai rupa yang sama tetapi hadir dalam saiz yang berbeza. Pasta jenis ini biasanya disajikan dengan sos berkrim, makanan laut, sos tomato, sos daging dan juga dimakan bersama salad.
3. Gnocchetti Sardi
Gnocchetti Sardi adalah sejenis pasta yang berasal dari Sardinia, Itali. Ia mempunyai bentuk seperti siput sedut dan dikenali sebagai ‘Malloreddus’.
Pasta ini diperbuat daripada gandum durum, air, garam dan tepung. Ia turut menjadi salah satu hidangan tradisional wajib yang disediakan di Sardinia untuk majlis-majlis khas seperti perkahwinan, kenduri kampung, percutian dan sebagainya.
Gnocchetti Sardi sesuai dimakan dengan sos tomato, labu, pesto dan sebagainya mengikut selera masing-masing.
4. Penne
Penne adalah nama yang telah diterjemahkan daripada perkataan ‘pen’ kerana ia mempunyai bentuk seperti pen iaitu silinder yang dipotong serong dihujungnya. Ia merupakan salah satu pasta yang digemari ramai kerana penne sesuai dimasak dalam pelbagai cara.
Penne Lisce, Penne Rigate, Pennoni dan Mostaccioli ialah antara pasta yang mempunyai bentuk yang sama dengan penne tetapi tekstur yang berbeza.
5. Ravioli
Ravioli merupakan pasta berbentuk segi empat atau bulat yang mempunyai isi inti dalam aduanan pastanya. Ia diperbuat daripada telur, tepung, garam, minyak zaitun dan air.
Biasanya, Ravioli direbus dan disajikan dengan sos, sup atau digoreng dengan minyak zaitun. Makanan asas tradisional Itali ini mempunyai isi Ravioli seperti ricotta, bayam, keju, daging, makanan laut dan sebagainya yang bergantung pada wilayah negara tersebut.
6. Capellini
Capellini adalah pasta yang sangat nipis dengan diameter antara 0.85 milimeter hingga 0.92 milimeter. Ia mempunyai bentuk seperti spaghetti tetapi terlalu halus seakan bihun.
Pasta ini juga sangat cepat dimasak dan disediakan. Ia digemari ramai kerana sesuai digandingkan bersama kuah tomato dan digoreng dengan mentega atau dibakar.
7. Fusilli
Fusilli (foo-SILL-ee) adalah sejenis pasta Itali yang berbentuk seperti ‘spiral’ kerinting atau maggi. Ia sesuai dimakan bersama salad atau dihidangkan dengan sos pekat seperti sos tomato, krim, daging, sayur, limau dan sebagainya.
Bentuk pasta ini memudahkan ia cepat menyerap sos yang disajikan dan meningkatkan selera makan seseorang.