Bubur manis merupakan juadah Malaysia yang terkenal sebagai pencuci mulut, pembuka selera dan sajian utama. Hidangan ini sesuai dimakan pada bila-bila masa terutamanya ketika cuaca sejuk. Berikut disenaraikan beberapa jenis bubur manis yang popular dan enak dimakan:

1. Bubur Jagung
Selain direbus atau dibakar, jagung adalah makanan yang boleh dipelbagaikan termasuk dicampurkan dalam masakan mahupun dibuat bubur. Bubur jagung adalah antara hidangan minum petang popular yang digemari ramai.
Diperbuat daripada jagung, santan, gula Melaka dan sagu sebagai ramuan utama, pencuci mulut ini mempunyai rasa lemak dan manis yang sangat enak untuk dimakan. Ia juga mempunyai pelbagai khasiat untuk kesihatan seseorang.

2. Bubur Pulut Hitam
Bubur pulut hitam adalah pencuci mulut yang diperbuat daripada beras pulut dan santan. Ia merupakan pencuci mulut yang terkenal di seluruh Asia Tenggara.
Bubur ini sangat kaya dengan rasa lemak daripada santan dan manis daripada gula Melaka. Walaupun proses penyediaan mengambil masa yang lama kerana penggunaan pulut hitam, juadah ini sangat mudah untuk dimasak dan dimakan pada bila-bila masa.

3. Bubur Kacang Hijau
Kacang hijau merupakan bahan masakan yang mempunyai kandungan nutrisi tinggi. Selain dimasak sebagai kuih, kacang hijau turut diinovasikan sebagai bubur manis yang senang disediakan dan lazat dimakan bersama roti atau pulut.
Diperbuat daripada kacang hijau, santan dan gula Melaka sebagai bahan utama, hidangan ini mempunyai rasa lemak manis yang lazat. Bubur ini juga merupakan pilihan terkenal untuk dinikmati ketika sarapan atau minum petang.

4. Bubur Ubi Keledek
Bubur ubi keledek atau juga dikenali sebagai pengat ubi keledek adalah manisan tradisional yang terkenal sejak dahulu sebagai pencuci mulut.
Makanan warisan Malaysia ini digemari orang ramai kerana ia mempunyai rasa krim daripada santan yang enak dan manis untuk dimakan pada waktu pagi dan petang. Bubur ubi keledek ini juga sesuai dimakan bersama pulut atau dicicah dengan roti putih.

5. Bubur Pengat Pisang
Bubur pengat pisang yang cukup terkenal di Pantai Timur adalah sajian manis yang biasa dimakan sebagai hidangan minum petang atau dihidangkan sebagai pencuci mulut.
Pisang, santan, sagu, gula Melaka dan daun pandan digunakan sebagai bahan utama untuk memasak hidangan ini. Pisang tanduk atau pisang lang biasa digunakan untuk menyediakan bubur ini tetapi anda juga boleh menggunakan pisang nangka, pisang abu atau pisang berangan.

6. Bubur Gandum
Bubur gandum adalah pencuci mulut kegemaran ramai kerana kelazatan kombinasi rasa gandum dan santan yang enak dimakan pada cuaca hujan.
Juadah tradisional yang popular ini dimasak daripada gandum, santan dan gula Melaka sebagai bahan utama. Keenakan bubur gandum sangat menyerlah kerana rasa lemak daripada santan dan manis daripada gula Melaka mempengaruhi hidangan ini. Jangan lepaskan peluang mencuba bubur gandum nanti sebagai minuman petang anda!

7. Bubur Cha Cha
Bubur cha cha adalah hidangan pencuci mulut terkenal di negara Indonesia dan Malaysia yang dimakan sebagai sarapan pagi. Ia dimasak daripada sagu, ubi jalar, pisang, keladi, santan dan gula bagi menambah keenakan hidangan ini.
Bubur cha cha juga enak dimakan secara panas atau sejuk pada bila-bila masa. Hidangan ini juga sangat popular sehingga orang ramai menghidangkannya sebagai pencuci mulut di majlis kenduri.