Hanya tinggal beberapa hari untuk kita menyambut Syawal bersama keluarga pada tahun ini. Hari Raya sentiasa dinanti-nantikan oleh setiap umat Islam untuk menziarahi sanak-saudara dan menjamu selera dengan juadah istimewa terutamanya kuih raya. Marilah kita sama-sama menyelami beberapa aneka kuih raya yang wajib ada di setiap rumah seperti berikut:

1. Tart Nenas
Tart nenas adalah antara kuih raya yang sangat terkenal dan diminati oleh setiap golongan. Tekstur luar yang gebu dan rapuh menyebabkan ia mudah cair dalam mulut dan cepat habis di setiap rumah kerana kelazatan yang tidak terhingga.
Inti jem nenas yang masam dan manis turut menjadikan kuih ini sangat sedap untuk dimakan begitu sahaja. Ia biasanya dibuat dalam bentuk gulung, bunga, bulat dan lain-lain mengikut inovasi individu.
Terdapat juga inovasi terkini seperti tart cadbury, tart nenas pandan, tart strawberi, tart beri biru dan sebagainya.

2. Semperit Susu
Kuih tradisional popular yang turut menjadi pelengkap Syawal ialah semperit susu. Ia digemari ramai kerana mempunyai tekstur yang rangup, gebu, manis dan cair dimulut apabila dimakan.
Adunan ringkas yang diperbuat daripada tepung jagung, tepung kastard, mentega dan susu pekat manis memberikan ia tekstur rangup. Kuih raya ini juga dikenali dengan nama lain seperti semperit dahlia, semperit klasik dan sebagainya yang mempunyai rasa sama tetapi disediakan dalam bentuk lain.

3. Emping Jagung ‘Cornflakes’ Madu
Biskut emping jagung ‘cornflakes’ madu merupakan salah satu kuih raya yang digemari ramai terutamanya kanak-kanak kerana kemanisan emping jagung yang disaluti madu sangat sedap untuk dimakan.
Ia adalah antara kuih raya yang mudah dibuat dengan hanya menggunakan tiga bahan utama iaitu mentega, emping jagung dan madu. Rasa rangup dan manis kuih ini menjadikan ia kegemaran ramai orang pada hari raya.

4. Sarang Semut
Biskut sarang semut adalah antara kuih raya tradisional yang menjadi kegemaran ramai kerana kelazatan biskut yang kaya dengan rasa mentega. Kuih raya ini dinamakan demikian kerana ia mempunyai bentuk seperti sekumpulan semut yang berada dalam sarangnya.
Biskut sarang semut mempunyai tekstur lembut dan mudah berlerai kerana penggunaan tepung kastard, tepung jagung dan mentega sebagai bahan asas. Ia kemudian dihiasi dengan coklat di atas untuk memberi rasa kemanisan.

5. Biskut Kacang Mazola
Biskut Kacang Mazola atau lebih dikenali sebagai biskut kacang tanah adalah antara biskut yang wajib dihidangkan pada hari perayaan ini.
Diperbuat daripada kacang tanah dan campuran tepung gandum, kuih raya ini mempunyai tekstur yang sangat lembut, rangup dan rasa kacang yang dominan.

6. Kuih Buah Rotan
Kuih buah rotan adalah sejenis kuih raya saiz kecil dengan bentuk bulat sama seperti buah rotan. Ia merupakan kuih tradisional yang terkenal di negeri Terengganu dan adakalanya juga dikenali sebagai kuih redan atau keciputan.
Kuih ini dimasak daripada tepung pulut dan telur yang kemudian disaluti dengan bijan serta mempunyai tekstur agak keras.

7. Kuih Karas
Kuih karas yang berbentuk kipas adalah kuih tradisional yang terkenal di negeri utara khususnya di Kedah. Sambutan Aidilfitri tidak lengkap tanpa kuih raya ini kerana ia merupakan antara kuih kegemaran ramai.
Tekstur rapuh dan rangup kuih karas yang dihasilkan daripada tepung beras ini menyebabkan ia digemari semua golongan termasuk kanak-kanak. Kuih ini juga sesuai dijadikan kudapan sambil menonton televisyen atau menjadi hidangan minum petang ketika musim raya.
8. Almond London
Walaupun mempunyai nama barat, kuih raya Almond London sangat digemari rakyat Malaysia sehingga menjadikan ia kuih yang wajib ada di setiap musim perayaan ini.
Biskut ini dibuat dalam bentuk bujur dengan badam yang disaluti coklat. Tekstur lembut diluar dan rasa rangup badam membuatkan kuih ini sangat lazat untuk dimakan. Ia juga menjadi kuih raya kegemaran kanak-kanak kerana mempunyai rasa kemanisan coklat di bahagian luar kuih.