6 Jenis Ulam Yang Bagus Untuk Kesihatan

Ulam merupakan bahagian tumbuh-tumbuhan yang dimakan secara mentah. Terdapat banyak manfaat kesihatan kerana ulam-ulaman kaya dengan pelbagai nutrisi yang baik untuk tubuh badan. Ketahui antara jenis ulam yang popular sebagai pelengkap hidangan seperti berikut:

MyRokan
Sumber : MyRokan

1. Pegaga

Pegaga merupakan sejenis tumbuhan daripada keluarga daun pasli yang biasanya dikaitkan dengan rahsia awet muda. Ia sering digunakan dalam perubatan ayurveda untuk merawat penyakit saraf, membantu merangsang otak kanak-kanak dan dewasa, membantu kulit halus dan berseri. Pegaga boleh dimakan begitu saja, direbus atau dikisar lumat menjadi jus. Ia agak pahit tapi masih boleh dimakan bersama nasi dan lauk-pauk lain.

madib-zikri–tUZW1fE25o-unsplash

2. Jantung Pisang

Jantung pisang adalah bunga pisang yang ramai tidak tahu kebaikan makanan ini. Ia mempunyai pelbagai manfaat bagi kesihatan kerana mengandungi antioksidan,tinggi dengan mineral, serat, protein, karbohidrat selain rendah dengan lemak dan kalori. Jantung pisang enak dimakan sebagai ulam dengan sambal belacan dan nasi putih. Memang lazat!

pexels-isaac-caires-10730676

3. Ulam Raja

Ulam raja merupakan antara ulam yang senang didapati. Ia dinamakan ulam raja kerana mempunyai kadar antioksidan yang tinggi. Selain itu, ulam raja juga baik untuk kesihatan kerana ia boleh mengurangkan risiko penyakit tidak berjangkit seperti diabetes, darah tinggi dan kardiovaskular. Ia enak dimakan dengan sambal belacan dan boleh dinikmati bersama lauk-pauk ketika makan tengah hari.

group-tropical-asian-organic-cluster
Sumber : mrsiraphol

4. Petai

Petai adalah salah satu makanan kegemaran ramai. Ia biasanya dimasak sebagai sambal, tumis bawang merah, sambal ikan bilis, tempoyak, sardin petai dan lain-lain mengikut cita rasa sendiri. Namun tahukah anda petai juga boleh dimakan sebagai ulam? Ia mengandungi karbohidrat, air, kalsium, fosforus, zat besi, vitaman A, B1, B2, kadar protein dan lemak yang tinggi.

Petai juga dikatakan amat berkesan untuk merawat penyakit jantung, kencing manis, mencuci buah pinggang, mengawal paras gula dalam darah, mengurangkan keradangan, mencegah anemia dan baik untuk sistem penghadaman. Anda boleh makan petai dengan rebusnya dahulu dan makan begitu sahaja atau mencicah dengan sambal belacan.

Chin Woh
Sumber : Chin Woh

5. Kacang Botol

Kacang botol yang juga dikenali sebagai kacang botor, kacang sirek, atau kacang kelisa merupakan makanan yang kaya dengan kandungan protein dan mineral yang baik untuk kesihatan badan. Ia boleh dimakan segar begitu sahaja, ditumis atau dijadikan ulam-ulaman. Rasa ranggup sayur ini memang menyelerakan apabila dimakan. Kacang botol juga mengandungi vitamin A, C, fosforus, folat, zat besi dan lain-lain yang membantu menjaga kesihatan.

shopee
Sumber : Shopee

6. Daun Selom

Daun selom merupakan tumbuhan herba yang dijadikan ulam kerana mempunyai banyak kandungan nutrisi yang baik untuk kesihatan. Antara kandungan nutrien yang terdapat pada daun selom adalah protein, karbohidrat, serat, zat besi, natrium, zink, vitamin C, B1, B2, B6, A, E, fosforus, magnesium dan sebagainya. Pengambilan ulam ini sangay baik untuk kesihatan hati, otak, jantung, kulit, buah pinggang, mengurangkan rasa letih dan kadar gula dalam darah. Ia biasanya dimakan bersama nasi, sambal belacan, lauk ikan atau sambal ikan bilis.

Lain-lain Artikel

Berkaitan

spot_img

Terkini

Tanda Alternator Belt Perlu Diganti Segera

Alternator adalah penjana kuasa yang memastikan bateri kenderaan dicas dan berfungsi menghidupkan komponen elektrik utama kenderaan. Tanpa komponen ini, bateri kenderaan akan cepat habis...

5 Cara Mengelakkan Kemalangan Jalan Raya

Kemalangan jalan raya kian meningkat dan terdapat peningkatan angka kematian berbanding tahun-tahun sebelumnya. Kesedaran keselamatan dikalangan pengguna jalan raya amat penting bagi membantu mengurangkan...

Amalan Makanan Sahur Sihat

Sahur merupakan santapan pertama di awal pagi sebagai bekalan untuk memastikan badan kita kekal bertenaga sepanjang hari sewaktu berpuasa. Oleh yang demikian, pemilihan makanan...

Tips Hindari Dehidrasi Ketika Cuaca Panas di Bulan Puasa

Tubuh badan kita mengandungi sebanyak 70 peratus air dan mudah mengalami masalah dehidrasi sekiranya kandungan air tidak mencukupi. Perkara ini biasa berlaku terutamanya ketika...

Punca Kenderaan Bergegar Apabila Membrek

Kenderaan bergegar apabila membrek bukan sahaja boleh mengganggu fokus pemanduan, malah menimbulkan keresahan dan kebimbangan mengenai tahap keselamatan kenderaan yang sedang dipandu. Antara punca-punca...

Ingin mengikuti berita dan artikel terkini?

Isi maklumat anda dan kami akan terus berhubung dengan anda di masa hadapan. Semudah itu!