Ulam merupakan bahagian tumbuh-tumbuhan yang dimakan secara mentah. Terdapat banyak manfaat kesihatan kerana ulam-ulaman kaya dengan pelbagai nutrisi yang baik untuk tubuh badan. Ketahui antara jenis ulam yang popular sebagai pelengkap hidangan seperti berikut:
1. Pegaga
Pegaga merupakan sejenis tumbuhan daripada keluarga daun pasli yang biasanya dikaitkan dengan rahsia awet muda. Ia sering digunakan dalam perubatan ayurveda untuk merawat penyakit saraf, membantu merangsang otak kanak-kanak dan dewasa, membantu kulit halus dan berseri. Pegaga boleh dimakan begitu saja, direbus atau dikisar lumat menjadi jus. Ia agak pahit tapi masih boleh dimakan bersama nasi dan lauk-pauk lain.
2. Jantung Pisang
Jantung pisang adalah bunga pisang yang ramai tidak tahu kebaikan makanan ini. Ia mempunyai pelbagai manfaat bagi kesihatan kerana mengandungi antioksidan,tinggi dengan mineral, serat, protein, karbohidrat selain rendah dengan lemak dan kalori. Jantung pisang enak dimakan sebagai ulam dengan sambal belacan dan nasi putih. Memang lazat!
3. Ulam Raja
Ulam raja merupakan antara ulam yang senang didapati. Ia dinamakan ulam raja kerana mempunyai kadar antioksidan yang tinggi. Selain itu, ulam raja juga baik untuk kesihatan kerana ia boleh mengurangkan risiko penyakit tidak berjangkit seperti diabetes, darah tinggi dan kardiovaskular. Ia enak dimakan dengan sambal belacan dan boleh dinikmati bersama lauk-pauk ketika makan tengah hari.
4. Petai
Petai adalah salah satu makanan kegemaran ramai. Ia biasanya dimasak sebagai sambal, tumis bawang merah, sambal ikan bilis, tempoyak, sardin petai dan lain-lain mengikut cita rasa sendiri. Namun tahukah anda petai juga boleh dimakan sebagai ulam? Ia mengandungi karbohidrat, air, kalsium, fosforus, zat besi, vitaman A, B1, B2, kadar protein dan lemak yang tinggi.
Petai juga dikatakan amat berkesan untuk merawat penyakit jantung, kencing manis, mencuci buah pinggang, mengawal paras gula dalam darah, mengurangkan keradangan, mencegah anemia dan baik untuk sistem penghadaman. Anda boleh makan petai dengan rebusnya dahulu dan makan begitu sahaja atau mencicah dengan sambal belacan.
5. Kacang Botol
Kacang botol yang juga dikenali sebagai kacang botor, kacang sirek, atau kacang kelisa merupakan makanan yang kaya dengan kandungan protein dan mineral yang baik untuk kesihatan badan. Ia boleh dimakan segar begitu sahaja, ditumis atau dijadikan ulam-ulaman. Rasa ranggup sayur ini memang menyelerakan apabila dimakan. Kacang botol juga mengandungi vitamin A, C, fosforus, folat, zat besi dan lain-lain yang membantu menjaga kesihatan.
6. Daun Selom
Daun selom merupakan tumbuhan herba yang dijadikan ulam kerana mempunyai banyak kandungan nutrisi yang baik untuk kesihatan. Antara kandungan nutrien yang terdapat pada daun selom adalah protein, karbohidrat, serat, zat besi, natrium, zink, vitamin C, B1, B2, B6, A, E, fosforus, magnesium dan sebagainya. Pengambilan ulam ini sangay baik untuk kesihatan hati, otak, jantung, kulit, buah pinggang, mengurangkan rasa letih dan kadar gula dalam darah. Ia biasanya dimakan bersama nasi, sambal belacan, lauk ikan atau sambal ikan bilis.