Risiko Pengambilan Garam Berlebihan

Garam makanan yang juga dikenali sebagai Natrium Klorida memainkan peranan penting dalam sajian pemakanan kita sejak berkurun lamanya. Ia digunakan untuk mengawet makanan dan menjadikan sesetengah makanan lebih sedap. Namun, pernahkah anda terfikir jumlah kandungan garam yang terdapat dalam makanan harian anda? Mengambil garam lebih daripada keperluan boleh menjejaskan kesihatan seseorang. Kenali risiko pengambilan garam berlebihan seperti berikut:

Sumber Lain Natrium

Kandungan garam harian yang sepatutnya diambil oleh seorang individu adalah kurang daripada 6 gram. Garam atau Natrium (Sodium) juga terdapat di dalam sumber lain seperti Sodium Nitrate, Sodium Bicarbonate, Monosodium Glutamate dan lain-lain. Kebanyakan jenis makanan mengandungi garam termasuk makanan pengawet. Misalnya:

• marjerin
• jeruk
• jeli
• mee kuning
• kicap
• jem
• cili boh
• minuman ringan
• roti
• burger
• makanan ringan

Bukan sekadar makanan di atas, terdapat banyak lagi jenis makanan lain yang mempunyai kandungan garam tersembunyi yang perlu sentiasa diawasi bagi menjaga kesihatan diri.

Kesan Pengambilan Garam Berlebihan

Walaupun garam adalah penting untuk metabolisma tubuh, pengambilan garam yang keterlaluan boleh menyumbang kepada pelbagai penyakit kronik seperti tekanan darah tinggi, strok, kegagalan fungsi buah pinggang, osteoporosis, kanser, gangguan saraf dan sebagainya.

Tips Menyediakan Makanan Rendah Garam

Bagi anda yang ingin mengurangkan pengambilan garam, berikut disenaraikan tips untuk memilih dan menyediakan makanan rendah garam:

1. Kurangkan Penggunaan Garam

Tabiat makanan perlu diubah dari rumah. Pastikan anda mengurangkan penggunaan garam di rumah ketika memasak seperti penggunaan monosodium glutamat (MSG)-kicap, sos tiram, sos tomato, kiub perisa dan seumpamanya.

emmy-smith-LEjEst7lLfU-unsplash

2. Hadkan Kekerapan Mengambil Makanan Segera

Ramai dalam kalangan kita gemar mengambil makanan segera. Tahukah anda makanan segera mempunyai kandungan garam tersembunyi yang tinggi? Antara makanan segera yang mempunyai kandungan garam tinggi adalah kentang goreng, nugget, burger, piza, mee segera, sup segera, keropok lekor, keropok ikan dan sebagainya.

3. Kurangkan Kekerapan Makan Di Luar

Makanan di kedai kebiasaannya lebih masin kerana banyak menggunakan MSG dan pelbagai sos yang tinggi kandungan garam. Sekiranya anda merancang untuk makan di luar rumah, minta hidangan disediakan menggunakan kurang garam dan tanpa MSG.

Lain-lain Artikel

Berkaitan

spot_img

Terkini

Kejohanan Futsal Antara Jabatan SPANCO dan Jemputan Jabatan Kerajaan 2023

16 September 2023 – Kelab Sukan SPANCO telah menganjurkan Kejohanan Futsal Antara Jabatan SPANCO dan Jemputan Jabatan Kerajaan 2023 yang berlangsung di KNZ Sports,...

Tanda Kerosakan Sambungan Bebola

Sambungan bebola atau lebih dikenali sebagai ‘ball joint’ adalah komponen dalaman kenderaan penting yang menghubungkan hab roda ke lengan kawalan (lengan kawalan atas dan...

4 Tanda ‘Purge Valve’ Mengalami Kerosakan

‘Purge valve’ adalah komponen yang berfungsi untuk mengeluarkan lebihan wap bahan api daripada sistem kawalan pelepasan penyejatan kenderaan. Ia memastikan kenderaan anda bergerak lancar...

Kuih Bulan Halal di Lembah Klang

Sambutan Pertengahan Musim Luruh atau lebih dikenali sebagai sambutan kuih bulan adalah merupakan salah satu perayaan kaum Cina yang dinanti-nantikan oleh orang ramai bagi...

Program Audit Pemeriksaan Kenderaan, Naziran Serta Taklimat Pengurusan Kenderaan Konsesi SPANCO 2023

24 Ogos 2023 – Lawatan pemeriksaan kenderaan konsesi SPANCO anjuran Kementerian Kewangan kali ini telah dijalankan di tiga buah Pusat Servis Diiktiraf (PSD) SPANCO...

Ingin mengikuti berita dan artikel terkini?

Isi maklumat anda dan kami akan terus berhubung dengan anda di masa hadapan. Semudah itu!