Laksa merupakan antara makanan kegemaran rakyat Malaysia yang enak dimakan pada bila-bila masa. Hidangan ini mempunyai keunikan sajian tersendiri yang bergantung pada negeri asalnya. Terdapat beberapa jenis laksa di Malaysia yang mempunyai rasa dan versi masakan tersendiri yang sangat unik mengikut cara masakan tradisional. Kenali beberapa jenis laksa di Malaysia yang boleh dinikmati seperti berikut:
1. Asam Laksa
Antara laksa yang cukup terkenal dalam kalangan orang Malaysia adalah Asam Laksa atau lebih dikenali sebagai Laksa Pulau Pinang. Ia digemari ramai kerana kelazatan kuah isi ikan yang mempunyai gabungan rasa masam, manis dan pedas.
Asam Laksa juga merupakan antara hidangan yang dinobatkan sebagai makanan terbaik di dunia oleh CNN. Makanan ini disajikan bersama hirisan timun, bawang, cili merah, ayam, telur rebus, limau, daun pudina dan sambal belacan. Jangan lupa makan hidangan ini jika mengunjungi Pulau Pinang.
2. Laksa Sarawak
Selain Semenanjung Malaysia, Laksa Sarawak telah mendapat sambutan tinggi daripada orang ramai kerana keenakannya yang luar biasa. Ia merupakan antara makanan paling popular di negeri ini di mana sambalnya terkenal dengan penggunaan ramuan tradisional bersama kuah yang dicampur dengan santan.
Laksa Sarawak menggunakan bihun sebagai bahan asas yang dihidangkan sekali bersama limau nipis, hirisan telur dadar, sambal pedas, hirisan ayam dan udang.
3. Laksa Johor
Keistimewaan Laksa Johor terletak pada penggunaan mi laksa yang terdiri daripada spaghetti. Walaupun penggunaan bahan utama agak aneh, keenakan juadah ini sangat terserlah kerana kuahnya yang diperbuat daripada ikan kembung atau kerisik sangat pekat, berempah dan beraroma.
Makanan ini dihidangkan bersama udang segar, limau nipis, tauge, kacang panjang, timun dan sambal belacan. Warga Johor amat meminati hidangan ini sehingga ia menjadi antara makanan wajib ketika musim perayaan di setiap rumah.
4. Laksam
Laksam merupakan gabungan nama daripada perkataan ‘Laksa’ dan ‘Asam’ yang terkenal di negeri pantai timur Malaysia. Ia dimasak sendiri di rumah daripada adunan tepung beras yang dikukus dan dipotong mengikut bentuk gulungan.
Hidangan ini biasanya dimakan dengan kuah lemak santan kelapa bersama ikan rebus sebagai bahan utama. Ia kemudian dihidang dengan hirisan ayam atau daging, sambal, timun, limau dan lain-lain bahan bagi menambah perasa.
5. Laksa Kelantan
Laksa Kelantan agak berbeza dengan Laksam kerana ia dimasak menggunakan laksa beras sebagai bahan utamanya. Kuahnya diperbuat daripada ikan selayang yang direbus dan ditambah santan pekat.
Penambahan santan menyebabkan kuahnya berasa kurang pedas dan mempunyai rasa lemak manis yang tinggi. Ia akan dihidangkan bersama ulaman, sambal dan keropok bagi meningkatkan selera makan seseorang individu.
6. Laksa Teluk Kechai
Laksa Teluk Kechai yang juga dikenali sebagai Laksa Utara adalah sejenis makanan berkuah yang terkenal di negeri Kedah. Selain menjadi makanan tradisi orang utara, Laksa Teluk Kechai adalah antara hidangan wajib ada semasa musim perayaan.
Laksa Kedah berbeza daripada laksa negeri lain kerana ia mempunyai kuah ikan yang lebih cair dan dihidang bersama sambal kelapa yang digaul bersama cili dan kunyit yang memberikan rasa enak, lemak dan pedas. Terdapat juga hirisan daun putat sebagai bahan perasa yang memberi laksa ini kelazatan luar biasa.
7. Laksa Lemak
Keunikan Laksa Lemak yang dikenali di negeri Terengganu terletak pada rasa kuahnya yang berbeza daripada laksa lain kerana penggunaan isi ikan yang banyak untuk memastikan kuah laksa lemak ini lebih pekat dan sedap.
Laksa Lemak biasanya dihidangkan bersama dua jenis kuah yang terdiri daripada kuah mentah dan kuah masak. Kuah mentah dibuat dengan penggunaan santan yang dicampur air panas dan ditambah perasa lada hitam, bawang dan isi ikan. Manakala, laksa kuah masak pula disediakan dengan rempah seperti laksa lain tetapi ia mempunyai tekstur kuah yang lebih kuning.
Laksa ini enak dinikmati dengan hirisan bawang, timun, daun selom dan cili padi. Boleh juga tambah telur rebus jika suka, dijamin lazat!