Negeri Sarawak bukan sahaja terkenal dengan adat dan budaya, malah makanan mereka juga unik dan cukup lazat untuk membuatkan anda cepat terliur. Sekiranya anda berpeluang menjejakkan kaki ke Bumi Kenyalang, jangan lepaskan peluang untuk mencuba hidangan unik mereka.
1) Laksa Sarawak
Makanan paling popular di negeri ini ialah Laksa Sarawak di mana sambalnya terkenal dengan penggunaan ramuan tradisional bersama kuah yang dicampur dengan santan. Bihun menjadi bahan asas yang dihidangkan sekali bersama limau nipis, hirisan telur dadar, sambal pedas, hirisan ayam dan udang.
2) Mi Kolok
Mi kolok asalnya diperkenalkan oleh kaum Cina Sarawak yang kini terkenal di seluruh Sarawak kerana kelazatan dan kesesuaian untuk dimakan pada bila-bila masa. Mi seakan maggi ataupun mi sanggul dihidangkan dengan sup dan kicap serta hirisan daging atau ayam.
3) Umai
Makanan tradisional kaum Melanau yang mempunyai rasa masam, manis dan pedas sangat menyelerakan untuk dimakan bersama nasi. Bahan utama yang digunakan ialah ikan atau udang mentah diperap bersama jus limau nipis, bawang, cuka, garam dan cili.
4) Aiskrim Gula Apong
Gula Apong berbeza dengan Gula Melaka kerana ia diperbuat daripada nira nipah. Penggemar pencuci mulut jangan lepaskan peluang untuk makan aiskrim gula apong yang mempunyai tekstur lembut dan enak dimakan bersama salutan Oreo, kacang, Nestum dan lain-lain.
5) Kek Lapis
Kek Lapis Sarawak mempunyai keunikan sendiri dengan pelbagai corak, warna menarik dan rasa yang begitu mempesonakan. Tekstur kek yang lembab dengan nama unik seperti Kek Belacan, Lingkaran Buluh, Panah Asmara dan lain-lain sentiasa mendapat sambutan masyarakat. Tidak hairan harga kek lapis agak mahal kerana proses memasaknya memakan masa yang lama.
6) Manok Pansoh
Sejenis makanan di mana ayam dimasak dalam buluh bersama ramuan khas. Makanan tradisional masyarakat Iban mendapat perhatian orang ramai kerana proses memasak sama seperti lemang. Ia enak dimakan waktu tengahari bersama nasi.
7) Linut
Linut atau dikenali sebagai ambuyat ialah sejenis makanan yang diperbuat daripada tepung sagu dan dimakan bersama sambal belacan. Tekstur linut agak likat kerana penggunaan sagu sebagai bahan utama tetapi jangan risau untuk menikmatinya, kerana ia dijamin sedap.
8) Lemantak
Sejenis makanan yang dihormati oleh masyarakat Sarawak kerana menjadi penyelamat mereka ketika penjajahan Jepun. Ia juga dikenali sebagai tumpik dan dimasak menggunakan tepung sagu yang dicampur dengan kelapa parut dan dicicah bersama gula apong.
9) Nasi Goreng Dabai
Nama yang unik ini pasti membuatkan anda berfikir apakah ini? Dabai ialah sejenis buah paling sedap dan hanya didapati di Sarawak secara bermusim. Nasi Goreng Dabai mempunyai rasa lemak sama seperti buah zaitun tetapi ia lebih lazat dimakan dengan pes dabai yang diawet.